Crematie

 De organisatie van een uitvaart verdient zorg, tijd en aandacht. 

 Crematoria

Kiest u voor crematie, dan kunt u terecht bij verschillende crematoria in de omgeving. Een crematorium biedt vaak een sfeervolle ruimte waar eventueel met muziek en beeld afscheid kan worden genomen van de overledene. Bijna alle crematoria bieden een condoleanceruimte waar familie en genodigden na afloop van de plechtigheid gebruik kunnen maken een koffietafel. Uiteraard is ook een uitvaartdienst in besloten kring mogelijk.

Asbestemming

Na een crematie wordt de as van de overledene een maand bewaart in het crematorium. Dit is wettelijk zo vastgesteld. Daarna beslissen nabestaanden wat met de as gebeurt. Of misschien heeft de overledene zelf wel aangegeven wat hij of zij graag wilde. Soms weten nabestaanden nog geen bestemming voor de as. Dan is het mogelijk deze tijdelijk bij te zetten in een bewaarruimte. Alleen medewerkers van het crematorium hebben hier toegang toe.  

Het is ook mogelijk een deel van de as te bewaren en de rest te verstrooien.

Asverstrooiing

Het verstrooien van de as kan op verschillende plaatsen gebeuren. Bijvoorbeeld op een verstrooiingsveld bij het crematorium of begraafplaats, op zee of op een plek die de overledene dierbaar was. Bij verstrooing van de as kunnen nabestaanden aanwezig zijn, ook kan de verstrooing desgewenst plaatsvinden zonder dat de nabestaanden erbij aanwezig zijn. De wetgeving met betrekking tot de asbestemming is verruimd, zodat er tegenwoordig meer mogelijkheden zijn. U kunt in principe zelf bijna iedere plek kiezen waar de as verstrooid moet worden, er is dan wel toestemming van de eigenaar van de grond nodig.

Urnen

Om een vaste gedenkplaats te hebben, kunnen nabestaanden de urn laten bijzetten in het columbarium (urnengalerij) van het crematorium of begraafplaats evenals begraven in een eigen of familiegraf of urnentuin is het ook mogelijk de as in een sierurn in huis een plaats te geven.

Glas

Glas is een prachtig materiaal om de herinnering aan onze dierbare levend te houden.

Bij verstrooiing van de as kan men een gedeelte bewaren om in één of meerdere glasobjecten te laten verwerken. Naar aanleiding van uw wensen en herinnering wordt er voor u een persoonlijk en op maat gemaakt ontwerp gemaakt. Dit kan zowel een abstract glasobject zijn als iets figuratief, zoals een vogel of een vlinder. Het is ook mogelijk om een trouwring, haarlok of andere kleine objecten in het glas te verwerken. Meer informatie www.dierbaarglas.nl

 

Heeft u een uitvaartverzekering afgesloten, dan bestaat toch de mogelijkheid om de uitvaart door ons te laten verzorgen.

Wist u ?

 

Wanneer de grafrechten zijn verlopen, bestaat de mogelijkheid om uw dierbaren te laten opgraven en cremeren en een rustig plekje te geven in uw eigen omgeving (thuis).

 

Mocht u nog vragen hebben neem dan contact met ons op.

Uitvaartverzorging Strijbos 

Tel.  0495 -  54 35 21  

e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Postbus 524, 6000 AM Weert